Medische echo’s

Medische echo’s2024-01-01T14:38:07+01:00

DIT ZIJN ONZE

medische echo’s

Op indicatie

Het kan voorkomen dat er extra echo’s nodig zijn tijdens je zwangerschap. Voor deze echo’s kun je ook bij ons terecht. Wanneer dit voor jou aan de orde is, hoor je dat van de verloskundige tijdens het spreekuur. Zij plant dan voor jou een afspraak bij ons in.

Prenatale screening:

Iedere zwangere, ongeacht haar leeftijd of gezondheid, heeft een klein risico (3-4%) op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. Door middel van prenatele screening is het mogelijk voor as. ouders om dit te laten onderzoeken. Voorbeelden van prenatele screening zijn:

De NIPT

Dit is een bloedonderzoek bij de moeder om te kijken of er aanwijzingen zijn voor chromosomale afwijkingen bij de baby en dan mn. Down-, Edwards- en Patausyndroom. Dit onderzoek kan vanaf 11 weken.

13 wekenecho en 20 wekenecho

Vanaf 1 september 2021 is er een onderzoek gestart (IMITAS-studie) naar de meerwaarde van een vroege 20 wekenecho tijdens de zwangerschap. Dit is de 13 wekenecho (=ETSEO): een uitgebreide echo naar aangeboren afwijkingen. Dit onderzoek kan worden aangeboden tussen 12w3d en 14w3d van de zwangerschap. We hopen hiermee ernstig aangeboren afwijkingen sneller op te sporen zodat er meer tijd is voor diagnose en eventueel behandeling. Tijdens dit onderzoek wordt er niet naar het geslacht gekeken.

De 20 wekenecho (=SEO) wordt al sinds 2007 aan alle zwangeren in Nederland aangeboden. Dit echo-onderzoek richt zich ook op het opsporen van aangeboren afwijkingen bij de baby in een later stadium van de zwangerschap.

Al deze 3 bovenstaande onderzoeken worden

Prenatale screening genoemd (PNS)

Wanneer je prenatale screening overweegt, is het belangrijk dat je voor het onderzoek eerst een toelichtend gesprek met je verloskundige of arts hebt (=counseling)

Meer informatie vind je op www.pns.nl

Vroege echo2020-09-15T20:47:22+02:00

Deze echo wordt rond 8 weken gemaakt om te beoordelen of er sprake is van een intacte zwangerschap middels een kloppend hartje bij het kind, of de zwangerschap in de baarmoeder genesteld is en of het een één- of meerling zwangerschap betreft.
Deze echo wordt alleen vergoed door je zorgverzekeraar als er een medische indicatie is.

Duur van het onderzoek

Een vroege echo duurt ongeveer 20 minuten.

Termijnecho2020-09-12T09:20:53+02:00

Wanneer je niet weet hoe lang je zwanger bent, kan de verloskundige of huisarts je verwijzen voor een termijnecho. De beste periode voor de termijnecho is tussen de tiende en twaalfde zwangerschapsweek. In deze periode is de bepaling van de zwangerschapsduur het meest nauwkeurig. Omdat het mogelijk is een aantal ernstige aangeboren afwijkingen vroeg in de zwangerschap op het spoor te komen, geven wij er sterk de voorkeur aan de termijnecho na de elfde week te laten plaats vinden. De optimale zwangerschapsduur voor de vroege opsporing van deze aangeboren afwijkingen is de twaalfde zwangerschapsweek.

Tijdens de termijnecho wordt de zwangerschapsduur bepaald door het meten van de lengte van de baby van hoofd naar stuit, de zogenaamde Crown Rump Length of CRL meting. Een nauwkeurige bepaling van de zwangerschapsduur is belangrijk omdat deze later in de zwangerschap o.a. van belang is om na te kunnen gaan of de baby goed groeit.

Duur van het onderzoek

Een termijnecho duurt ongeveer 20 minuten.

Spiraal controle2020-09-14T20:13:29+02:00

Na plaatsing van een spiraaltje kun je er voor kiezen om – na 6 weken – een echo ter controle te laten verrichten bij KèK.echo. Een afspraak kun je inplannen via onze website. De kosten hiervoor zijn €35,-

13 wekenecho en 20 wekenecho (SEO)2021-12-31T08:34:42+01:00

In het kader van de prenatale screening wordt er in het 1e en 2e trimester van de zwangerschap een structureel echoscopisch onderzoek aangeboden.

Het eerste trimester SEO (13 wekenecho) vindt plaats tussen 12+3 -14+3 en het 2e trimester SEO tussen 18 en 20 weken van de zwangerschap plaats. De 13 wekenecho is een onderdeel van de IMITAS studie. Voorwaarde voor de 13 wekenecho is dat je deelneemt aan het onderzoek. Bij beide onderzoeken wordt naar de ontwikkeling van de organen van de baby gekeken. Ook groei, hoeveelheid vruchtwater en ligging van de placenta worden vastgelegd.

Hoewel veel ernstige afwijkingen bij beide SEO’s aan het licht kunnen komen, kunnen niet alle afwijkingen met zekerheid worden uitgesloten. Daarbij geldt dat het 2e trimester SEO meer  afwijkingen aan het licht kan brengen. Wanneer er iets bijzonders wordt gevonden, word je daarvan op de hoogte gesteld en wordt er contact opgenomen met je verloskundig hulpverlener. Indien noodzakelijk word je door je verloskundig hulpverlener verwezen voor verder onderzoek. Indien er geen bijzonderheden zijn ye melden, ontvangt je verloskundig hulpverlener een gedetailleerd verslag van het onderzoek. 

Op de webpagina van het RIVM is uitgebreide informatie vinden over het structureel echoscopisch onderzoek evenals de landelijke folder ‘De 13 wekenecho en de 20 wekenecho’.

Deze folder is ook in de volgende talen beschikbaar:
EngelsTurksArabischChineesPapiamentoDuitsSpaansFransPortugees en Pools.

Het is een mooi maar ook inspannend onderzoek, de echoscopist(e) moet zich volledig op het echo-onderzoek van uw ongeboren kindje kunnen richten. Vandaar dat het meenemen van kinderen jonger dan 6 jaar sterk wordt afgeraden en mag je maximaal twee andere personen mee nemen in de echokamer. Wanneer je foto’s of een film wilt maken, overleg dit dan eerst even met de echoscopist(e).

Duur van het onderzoek

De SEO duurt ongeveer 40 minuten.

Groeiecho2020-09-12T09:20:25+02:00

Een groeiecho wordt uitgevoerd als er twijfel bestaat over de grootte van de baby. Omdat het welzijn van de baby nauw gerelateerd is aan de groei van de baby is het van groot belang om zeker te zijn van voldoende groei. Een goed groeiende baby heeft over het algemeen een goede conditie. Een onvoldoende groeiende baby heeft daarentegen intensieve verloskundige zorg nodig.

Duur van het onderzoek

Een groeiecho duurt ongeveer 20 minuten.

Vaginaal bloedverlies2020-09-15T20:49:26+02:00

Wanneer je net zwanger bent en last hebt van vaginaal bloedverlies, kan de verloskundige je verwijzen voor een echo. Een echo bij bloedverlies in de vroege zwangerschap is vooral bedoeld om u meer zekerheid te geven over de oorzaak van het bloedverlies.

Wat kunt u verwachten

Ongeveer de helft van de gevallen van vaginaal bloedverlies vroeg in de zwangerschap heeft een onschuldige oorzaak. In dat geval is het bloedverlies vaak helderrood en pijnloos. Onschuldige oorzaken van vroeg vaginaal bloedverlies zijn bijvoorbeeld:

  • Bloeding van de baarmoedermond;
  • Bloeding door innesteling;
  • Bloeding van de placenta.

Wanneer je last hebt van heftige krampen in de onderbuik en wanneer er stolsels bij het bloed zitten, wijst dit eerder op een dreigende miskraam. Een (dreigende) miskraam kan niet verder voorkomen of behandeld worden. Een echo bij bloedverlies vroeg in de zwangerschap is dus vooral bedoeld om u meer zekerheid te geven over de oorzaak van het bloedverlies.

Duur van het onderzoek

Een echo vanwege vaginaal bloedverlies duurt ongeveer 20 minuten.

Placenta lokalisatie2020-09-12T09:20:37+02:00

Een placenta lokalisatie echo is bedoeld om de positie van de placenta in de baarmoeder te bepalen. In een uitzonderlijk geval kan de placenta over de ingang van het baarmoederhalskanaal liggen. De baby kan in dat geval niet via de natuurlijke weg worden geboren, omdat de uitgang van de baarmoeder door de placenta wordt geblokkeerd. Deze conditie wordt ook wel placenta praevia genoemd.

De placenta lokalisatie echo wordt verricht tussen de 30-32e zwangerschapsweek, omdat dan pas de positie van de placenta in de baarmoeder ten opzichte van het baarmoederhalskanaal ten tijde van de geboorte is te bepalen. Een placenta lokalisatie echo eerder in de zwangerschap kan daarover geen uitsluitsel geven.

Duur van het onderzoek

Een placenta lokalisatie echo duurt ongeveer 20 minuten.

Meebrengen

  1. Verzekeringspasje of het polisblad van je zorgverzekeraar;
  2. Wettelijk identiteitsbewijs (vanwege de wettelijke identificatieplicht);
  3. Verwijsbrief (indien aanwezig).

Wat kost het

Vroege echo * €46,58
Termijnecho * €55,89
13 weken echo * €148,92
SEO * €185,26
Groeiecho ** €46,58
Vaginaal bloedverlies ** €46,58
Placenta lokalisatie * €46,58
Spiraal controle €38,00

Voor alle medische echo’s geldt dat er een verwijzing van je verloskundige nodig is.

* Deze echo valt onder het basispakket en wordt op indicatie door iedere zorgverzekeraar maximaal eenmaal per zwangerschap vergoed
** Deze echo valt onder het basispakket en wordt op indicatie door iedere zorgverzekeraar maximaal tweemaal per zwangerschap vergoed

Ga naar de bovenkant